Foto: Karl Emil Rikardsen

Foto: Karl Emil Rikardsen

 

GUNNAR TOLLEFSEN

Nøss/Andøya - Maurnes/Sortland

 

Født i 1933 i den lille bygda Nøss på den sørvestlige delen av Andøya. Man snakket ikke så høyt om kunstnerdrømmer der, på den tiden. 

Heldigvis var det nok av husvegger som trengte et strøk på vestsiden av den værutsatte Andøya. Så maler, det kunne han bli. Det var ikke så vanlig med headhunting blant unge malersvenner på den tiden. Det er det vel kanskje ikke nå heller, men med sin erfaring fra værslitte vegger mot vest, fikk Gunnar Tollefsen seg lett malerjobb i Oslo.  Der ble det fort et helt annet strøk. Han fikk nemlig plass på Kunstakademiet med Åge Storstein og Reidar Aulie som veiledere.

Tilbake i Vesterålen bidro han til at antall personer med kunstutdannelse ble doblet i regionen. Den andre var musiker. De samlet seg i Sortland kommune: På Maurnes, naturligvis. Da ble det ei ferge mindre når man skulle hjem til Nøss. 

Han som valgte et yrke som en gang var fremmed og lite aktet der han kom fra, har nå samlet rundt seg en familie der både kone og barn er utøvende kunstnere.  Alle sammen med fast eller periodisk arbeidssted på familiegården ved havet mot vest. Takket være nestoren i familien, har billedkunst på sett og vis blitt det mest utbredte yrket i bygda. 

I sitt profesjonelle kunstnerliv har Gunnar Tollefsen vært opptatt av å utvikle videre den kubismen og abstraksjonen han startet med ved akademiet. I blant lot han som han hadde en ”ordentlig jobb” og fortsatte å snakke lavt om sin kunst. Derfor er det altfor få som har merket seg denne stillfarne modernisten fra Nøss.

Les mer om kunstner.

 

Sted/atelier

2016-07-03 11.48.45.jpg

Ved barndomshjemmet på Nøss i Andøy har kunstnerfamilien Tollefsen etablert seg med galleri og flere verksteder med utsikt mot horisonten. 

Kunst i byen

20171129-_DSF1868-Pano.jpg

Gunnar Tollefsens kunst setter farge på Radisson Blu Hotel sin fasade i krysset mellom Moloveien og Hålogalandsgata.

 
 
Tollefsen_Etter Stormen.jpg

Etter stormen

Gunnar Tollefsens maleri "Etter Stormen" er et av to bilder ved NorlandiART 18, og som kan bestilles gjennom denne siden.